Dårligere opfattelse via skærm
Svensk forskning viser, at mennesker har lettere ved at tilegne sig viden, hvis de læser tekst på papir frem for tekst på en computerskærm.

Et svensk forskningsprojekt viser, at mennesker har meget lettere ved at forstå tekst på papir frem for tekst, der står på en computerskærm. Når man sidder ved computeren er der nemlig alt for mange ting, som distraherer.
Det får psykologen Erik Wästlund til at konkludere, at mennesker bliver en anelse dummere, når de sidder foran computeren.
Den konklusion bygger han på et forsøg, hvor en række personer skulle besvare en læs-og-forstå-opgave. De personer, der havde fået opgaven på papir, opnåede bedre resultater end de personer, der havde fået opgaven på en computer.

"Hver gang man bliver nødt til at scrolle teksten og efterfølgende finde det sted, som man var kommet til, eller hver gang man bliver forstyrret af andre funktioner på computeren stiller det store krav til læsere," siger Erik Wästlund.
Forskeren mener altså, at man bruger for mange kræfter på at tænke på alt andet end selve opgaven. på den måde går en masse hjernekapacitet til spilde, og den spildte kapacitet kunne man have været brugt til at forbedre læseforståelsen.
Erik Wästlunds afhandling hedder: "Experimental studies of human-computer interaction".

Hele afhandlingen kan læses
her