TV udgør en alvorlig sundhedsrisiko for børn
(I det engelske fagtidsskrift ’Biologist’ kunne man læse en artikel af den engelsk/amerikanske psykolog Dr. Aric Sigman. Artiklen er skrevet på baggrund af mange års studier af TVs virkninger på især børns sundhed. Dr. Aric Sigman har udgivet sine omfattende studier i en Bog, som hedder: ’
Remotely Controlled’, Dr Aric Sigman, Vermillion-serien, Random House, London, ca. 340 sider. ISBN9780091906900).
41gWJoF8bML._SL160_AA115_Fjernsynskiggeri udgør en større risiko for børns sundhed end hidtil antaget, siges det i en ny rapport.
En analyse af 35 videnskabelige studier identificerede 15 negative påvirkninger fjernsyn har på børn og unge lige fra nærsynethed og fedme til for tidlig pubertet og autisme.
Psykolog Dr. Aric Sigman, rapportens forfatter, foreslår en bandlysning af al TV for mindre børn og derefter kun under den voksnes fulde kontrol. Et gennemsnitligt seksårigt barn i England har tilbragt et helt år foran TV og halvdelen af alle treårige har deres eget TV i børneværelset, siger Sigman i artiklen.
Sigman:
”At lade børn vedvarende tilbringe så megen tid foran skærmen er at fralægge sig sit ansvar som forældre – en laden stå til.” Hans rapport udgivet i det videnskabelige tidsskrift ’Biologist’ er et opråb til befolkninger og myndigheder, at en nedskæring af børns TV-konsum må blive nationens nr. 1 sundhedsprioritet og kunne spare enorme summer penge i sundhedsvæsenet.
Fjernsynskiggeri undertrykker produktionen af hormonet
melatonin, som har en vigtig funktion i immunsystemet, søvnrytmen og for indtrædelsen af puberteten, siger artiklen.

Puberteten

Piger går ind i puberteten meget tidligere end i 50’erne, delvis grundet deres gennemsnitlige vægt er taget til, men muligvis også grundet et lavere niveau af melatonin. Reducerede niveauer af melatonin kan muligvis også fremskynde, at celle-DNA kan producere kræft-mutationer, siger et studie.
Rapporten indeholder også nogle bekymrende resultater:

Tidlig udsættelse for fjernsyn kan muligvis udløse autisme.
Permanente øjenskader er stærkt forbundet med fjernsynskiggeri.
Fjernsynskiggeri er muligvis en større faktor i fedmeepidemien end diæt og
manglende bevægelse hos børn.
Risikoen for Alzheimers sygdom øges for hver daglige time foran fjernsynet for mennesker mellem 20 og 60.
Fjernsynskiggeri ses i sammenhæng med uregelmæssige søvnrytmer blandt småbørn.
Fjernsynskiggeri øger mærkbart risikoen for udviklingen af type 2 diabetes.


Dr. Sigman var ”særlig bekymret” over, at nogen akademikere advarede mod at overreagere på disse opdagelser. Ved at ignorere dem ”kunne vi blive medskyldige i vor tids største sundhedsskandale”, tilføjer han. I rapporten skriver han: ”I betragtning af befolkningens udsættelse for disse skinbarlige miljøfaktorer er det en gåde at opleve, hvor lidt opmærksomhed og handling der er foretaget på dette område." ”Mens samfundet er blevet oprørt over skolemaden, har det fuldstændig ignoreret den ’skærm-diæt’, børnene konsumerer." Dr. Aric Sigman, forfatter til bogen ’Remotely Controlled: hvordan fjernsyn ødelægger vores liv’, appellerede til regeringen om at tage problemet alvorligt.

Et mennesker på 75 år, der har brugt 4 timer om dagen på at se TV vil have tilbragt over 12 år bag skærmen. Og på sidste side af bogen spørger Sigman:

"Hvis du lå på dit dødsleje og én eller anden kunne give dig de manglende 12 ½ år tilbage og være sammen med mennesker, man holder af og måske gøre tingene anderledes; ville du da tage imod deres tilbud? Eller ville du sige ’NejTak. Jeg er glad for, at jeg har tilbragt dem foran fjernsynet?"
(Oversættelse, Per Rønnow)

For flere oplysninger om Aric Sigman se denne
side